Kniha VÝROBA JEMNÉHO UZENÁŘSKÉHO ZBOŽÍ - A5, 192 stran

Kniha VÝROBA JEMNÉHO UZENÁŘSKÉHO ZBOŽÍ - A5, 192 stran

Dnešní výrobce i konzument si pod označením „jemné zboží“ představí nejspíše jemně mělně... více

Cena s DPH:365,-

Cena bez DPH: 365,-

Katalogové číslo: VJUZ
Dostupnost:skladem u dodavatele, dodání 1-3 dny

Nakupujte hned, plaťte později, stačí použít platbu online. A to celé bez poplatků.


Popis

Dnešní výrobce i konzument si pod označením „jemné zboží“ představí nejspíše jemně mělněné masné výrobky bez vložky jako párky, junior či lyonský salám. Za časů Řehákových však jemné zboží – to bylo zboží 1a neboli prima kvality, zboží lahůdkové, delikatesní, výrobky obzvláště vytříbené chuti, vůně i konzistence, vhodné nejenom k zahnání hladu, ale i na slavnostní tabuli, zkrátka a dobře zboží fajnové.

Rudolf Řehák ve své knize shromáždil receptury takovýchto výrobků nejen českých a moravských, ale i rakouských, maďarských, italských, německých, francouzských, polských, holandských, bulharských, švýcarských, duryňských, saských a ruských. Vybral nejzajímavější druhy z evropského uzenářského sortimentu a nabídl je českým výrobcům. V knize je vše různými druhy párků počínaje, přes měkké salámy, vařené zboží, výrobky z kusových mas až po trvanlivé salámy a fermentovaná masa. Vše od tehdy v Čechách oblíbené lidové střevní uzenky „andulky“ až po medvědí salám, neboť autor dovozuje, že je nehospodárné zpracovávat z na trhu se v zimě běžně vyskytujících zmrazených medvědů pouze tlapy.

Výrobky jsou rozděleny do skupin:
1. Játrové zboží (20 druhů)
2. Masné zboží s přísadou krve (19 druhů)
3. Výroba uzenek, klobásů atd. (55 druhů)
4. Výroba trvanlivých salámů (32 druhů)
5. Solení a nakládání masa, výroba šunek a pod. (36 druhů)
6. Výroba různého zboží (30 druhů)

Dovolil jsem si na závěr knihy doplnit slovníček termínů, které by dnešního čtenáře mohly mást, neb na začátku minulého století měly jiný význam než dnes, případně se z odborné mluvy zcela vytratily. Taktéž jsem provedl některé jazykové úpravy textu, které ho, jak doufám, učinily čitelnějším. Přeci jenom se dnešní čeština od tehdejší odlišuje. Orientaci ve recepturách usnadňují již tradičně dva rejstříky – abecední a jmenný.

A5, 192 stran, šitá vazba v tvrdých kartonových deskách

Příbuzné produkty